Alexandrite Sistem Lazer Epilasyon

Alexandrite lazer 755 nm dalga boyuna sahip bir lazer cihazıdır. Alexandrite lazer dalga boyu kısa olmasından melanine duyarlılığı fazla olan bir lazer tipidir. En uygun hasta profili, cilt tipi açık ten ve koyu renk kıldır. Kullanımı esmer tenlerde daha kısıtlıdır bu nedenle alexandrite lazerin koyu tenlilerde kullanımı daha özenli olmalıdır.

Uygulama öncesi kıllar traşlanarak ya da traşlanmadan uygulanabilir. Diğer lazer sistemlerine göre daha az ağrılıdır. Bu sistem ile uygulama yapıldığında kıllar uygulama sonrası bölgeden temizlenir. Bir hafta ile 10 gün içerisinde kılların dökülmeleri görülmektedir. Hava soğutma sistemi yada soğuk gaz atışı sayesinde; epilasyon işlemi yapılırken ciltte oluşabilecek lekelenme ve yanma gibi etkileri minimize eder. Her epilasyon sistemi gibi güneşten korunmalı ve bronz tenle epilasyon yaptırılmamalıdır.

bakirkoy-alexandrite-sistem-lazer-epilasyon

Alexandrite Lazer nasıl etki eder?

Lazer, tek bir dalga boyundaki ışıktan oluşan bir optik enerji sağlar. Lazerlerin çoğu selektif fototermoliz prensibine dayalı olarak etki eder. Belirli dalga boylarındaki lazer ışını, hedef yapıdaki (kıl kökü, damar, leke) renk içeren maddeler tarafından emilerek optik enerjilerini aktararak ısı enerjisi yaratır. Sadece hedef yapıda oluşan bu ısı enerjisi çevre dokularınında çok az etki yaratarak hedef yapıyı tahrip eder. Hedef yapıda anlık (milisaniye) olarak 80-90 °C lik ısı artışı oluşturarak geri dönüşümsüz bir hasar yaratırlar.

Hastaların Alexandrite lazeri tercih etmesindeki en önemli neden nedir?

Alexandrite lazerler contact cooling mekanizmasi ve photon recycling dedigimiz dunyada tek olma özelliğini elinde bulunduran precooling, cooling ve postcooling dedigimiz 3 zamanlı eşsiz bir soğutma sistemine sahip oldugu icin uygulama sırasında neredeyse hiç ağrıya neden olmayan lazerlerdir.

Alexandrite lazerin en önemli avantajları nedir?

Alexandrite şu an için lazer teknolojisinin ulaştığı en son noktada yer alır. Diğer lazerlerde bulunan tüm özelliklere sahip olmasının yanı sıra çalışma hızı açısından diğer sistemlerden biraz daha hızlıdır. Bu özellikleri sayesinde sırt epilasyonu 30-40 dak. bacak epilasyonu 30-35 dak. gibi çok kısa sürede bitirilebilmektedir. Long pulse ND YAG olması nedeniyle koyu tenli hastalarda da kullanılabilmektedir. Ve de en önemlisi en fazla sayıda Amerikan FDA onayı alan lazerle yapılabilen tüm işlemlerin %93’ünü tek başına yapabilen dünyadaki en etkin ve güvenli eşsiz lazer sistemidir.

Alexandrite diğer lazerler gibi yetersiz midir?

Hayır. Kıl kökünde etkiyi sağlayan kılın tuttuğu enerjidir. Kalın ve siyah kıllar daha düşük lazer enerjisinde yeterli miktarda enerjiyi emerler. İnce kıllarda etki sağlanabilmesi için kısa sürede ve daha yüksek miktarda enerjinin verilebilmesi gerekir. Bir çok lazer cihazı tekrarlanan yüksek enerjili ve kısa süreli lazer atışlarını sağlayacak güce sahip değildir. Diğer lazerlerden farklı olarak Alexandrite lazerin atış sırasında sağladığı enerji atış süresine bağlı değildir. İnce kıllar için gerekli yüksek enerjili ve kısa süreli lazere atışlarını tekrarlanan atışlar sırasında sağlayabilmektedir.

Alexandrite Lazer Epilasyonun avantajları nedir?

Kalıcı veya uzun dönemli epilasyon sağlar. Kıllarda tekrar büyüme olsa bile oluşacak kıllar zayıf, açık renkli kozmetik önemi az tüyler şeklindedir. Güvenilir bir yöntemdir. Kanserojen değildir. Kullanılan cihazın özelliklerine göre değişmekle birlikte hızlı bir yöntemdir. Ağda uygulamalarında görülebilen cilt enfeksiyonu ve bulaşıcı hastalık riski yoktur.

Lazer epilasyon neden tek seans değildir?

Çünkü kıl köklerinin hepsi aynı büyüme devresinde değildir. Uygulama esnasında olgun fazda (anagen) olan kıl kökleri etkilenirken, gerileme (telogen) ve dinlenme (katagen) fazındaki kıl kökleri etkilenmez. Etkilenmeyen kıllar için bir süre sonra tekrar seans uygulanması gerekir. Seans aralıkları bölgeye göre 4-8 hafta arasında değişir.

Lazer epilasyonda başlangıçta seans sayısı belli midir?

Başlangıçta kesin seans sayısı vermek gerçekçi bir davranış değildir. Kılların rengi, kalınlığı, bulunduğu bölge, uygulama sırasında bulundukları faz farklılıklarından dolayı seans sayısı kişiden kişiye göre hatta aynı kişinin farklı bölgelerine göre değişebilmektedir. Bu neden tahmini olarak seans sayısı söylenebilir.

Lazer epilasyonda sonuç için kesin garanti var mıdır?

Hayır. Tıbbi olan bu tarz uygulamalarda %100 garanti vermek hem doğru hem de gerçekçi değildir. Kişinin genetik veya hormonal yapısı, kılın rengi ve yapısı sonuçları etkilemektedir. Muayene sonrası doktorunuz size olabilecek gerçekleşme olasılığı olan durumlar için gerekli bilgileri verecektir.

Lazer epilasyon sonrası leke kalır mı?

Tedavi sonrasında kullanılan cihaza bağlı olarak 5-10 dakika bazen 1-2 saat süren kızarıklık olabilir. Bu geçicidir. Bazen aşırı hassas kişilerde, soğutma sistemi olmayan lazer kullanılması durumunda, yüksek doz lazer enerjisi verilmesi durumunda ciltte güneş yanığı gibi bir durum oluşabilir. Bu durum birkaç günlük tedavi ile düzelir. Contact cooling soğutma sistemli lazerde cildin ısınmasına fırsat verilmemekte böylece riski en aza indirilmektedir. Ancak lazer epilasyon sonrası doğrudan güneşlenilmiş veya solaryuma girilmişse ciltte lekelenme görülebilir.

Kontrol seansı nedir?

Kontrol seansı geniş alan uygulamalarında (sırt,göğüs,bacak gibi) lazer atışı atlanmış olabileceği için yapılan 10-20 atışlık ücretsiz bir lazer epilasyondur. Bu uygulama sadece uygulamadan sonraki 15-20. günlerde ve gerek varsa yapılır. İhtiyacınız olmadığını düşünüp gelmemeniz veya doktorunuzun gerek görmemesi halinde tedaviniz olumsuz bir yönde bozulmaz. 15-20 günlük sürenin sonrasında kontrol seansı yapılması gerileme ve istirahat evresindeki kılların etkilenmesine neden olur. Bu nedenle sonraki lazer seanslarının etkisinin azalmasına neden olup tedavi sürecini bozacağı için 15-20. günden sonra yapılmamaktadır.

Lazer güvenli bir uygulama mıdır?

İlk lazer 1958 yılında icat edilmiştir. Pratik olarak kullanılan ilk lazer ise 1960 yılında üretilmiştir. 1983’ten itibaren yaklaşık 25 yıldır diş hekimliği, göz hastalıkları, plastik cerrahi,medikal estetik gibi çeşitli tıbbi alanda güvenle kullanılmaktadır. Epilasyon amaçlı lazer sistemleri ise 15-20 yıldır kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde lazerin epilasyon ve diğer estetik amaçlı uygulamaları günümüzde daha da güvenli olarak yapılmaktadır. Lazerin kanser yaptığına veya sağlığı etkileyecek şekilde radyasyon yarattığına dair hiçbir bilimsel kaynak yoktur. 1983 yılında yapılan bir araştırmada lazerin iyonik etkisi olmadığı ve canlı büyüyen bağ dokusu hücreleri üzerinde hiçbir kötü etkisi olmadığı gösterilmiştir. Klinigimizde kullanılan lazerler dünyanın birçok ülkesinde kullanılmakta ve FDA onayı bulunmaktadır.

Lazer epilasyon öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Lazer epilasyon uygulamadan birkaç hafta önce kıl köküne zarar veren ağda, cımbız gibi yöntemlere son verilmiş olmalıdır. Tedaviye başlanmadan önce tüylerin sarartılmamış olması gereklidir. çünkü lazer enerjisi ancak gelişme evresinde bulunan ve pigment bulunan kıl köküne etki etmektedir. Daha önceden cımbızla kılın çekilmesi ya da kılın renginin giderilmesi durumunda lazerin etki edeceği hedef kaybolacağı için beklenen etkinin görülemez. Lazer epilasyon uygulanacak kişilerin beta karoten içeren ilaçlar kullanması (A vitamini gibi) yada karotenden zengin besinler (havuç, portakal gibi turuncu besinler)ile uzun süredir beslenmiş olması beklenen etkinin azaltmasına neden olabileceğinden bu tür ilaçlar ve besinler kesilmelidir. Cildi soyan peeling gibi işlemler en az 2 hafta önceden bırakılmalıdır.

Lazer epilasyondan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Lazer epilasyon uygulanmış bölgeye mutlaka en az 30 SPF güneş koruma kremi uygulanmalıdır. En az 1 hafta doğrudan güneşlenilmemeli ve solaryuma girilmemelidir. Buna uyulmadığı durumlarda lazer uygulanan bölgelerde lekelenme görülme olasılığı çok artacaktır. İlk 2-3 gün cildi tahriş eden peeling, keseleme gibi işlemler kesinlikle uygulanmamalı, sıkı ve sert giysiler giyilmemelidir.

Lazer epilasyon kimlere uygulanabilir?

15 yaşından itibaren koyu renkli tüyleri olan herkese uygulanabilir.

Kimlere lazer epilasyon uygulanmaz?

15 yaşından küçüklere, tersine bir kanıt olmamasına rağmen hamileliğinin ilk 3 ayı içinde olanlara, cildinde kanser veya kanser öncesi lezyonları olanlara, derideki kollajen dokuyu tutan hastalığı olanlara (Sedef gibi), deri renginde değişikliğe yol açan hastalığı olanlara, akne nedeniyle son 6 ay içinde Roacutane kullanmış kişilere lazer epilasyon uygulanmaz. Herpesli (uçuk hastalığı) bölgelerde, sedef hastalığı olanlarda, cilt enfeksiyonlarında lazer epilasyon yapılamaz. Birçok lazer cihazın da bronzlaşmış ciltlere lazer epilasyon yapılamaz, rengin açılmasını beklemek gereklidir (Long Pulse ND-Yağ Lazerler hariç). Eğer tüyler açık renkli yani pigmenti az ise lazer ışığını görmeyeceği için tedaviden etkilenmez. Beyaz-gri, kızıl ve sarı renk kıllara genellikle etkinlik göstermez.

Bronzlaşmış bir cilde lazer epilasyon yapabiliyor musunuz?

Evet. Klinigimizde bulunan Alexandrite Lazerler ile bronzlaşmış ciltte de epilasyon yapılabilmektedir. Bu tamamen kullanmakta olduğumuz cihazların teknik özellikleri ile ilgilidir. Bu özelliklere sahip olmayan cihazlar ile bronzlaşmış ciltte yapılan uygulamaların yan etkisi fazla olacaktır.

Lazer epilasyon sonrası ne gibi etkiler görülebilir?

Lazer epilasyondan hemen sonra cihazın tipine, kişinin hassasiyetine, kılın yapısına, cildin rengine bağlı olarak uygulama bölgesinde 10 dak. ile 1-2 saat kadar süren bir kızarıklık olabilir. Bu durum tamamen geçicidir. Bazen koyu tenlilerde, kalın ve koyu kıllı bölgelerde, aşırı hassas kişilerde kabuklanma, uzun süren kızarıklık, sivilce oluşabilir. Bu gibi durumlar çoğu zaman hiç bir şey yapmadan düzelebildiği gibi bazen pomad kullanmakta gerekebilir.

Lazer epilasyon sırasında acı veya ağrı duyulur mu?

Günümüzde hiçbir epilasyon yöntemi tamamen ağrısız değildir. Kişiden kişiye değişen ağrı eşiğine bağlı olarak lazer epilasyon sırasında ağrı duyulabilir. Ancak kullanılan cihazlara bağlı olarak hissedilen ağrıda çok büyük değişiklikler olmaktadır. Klinigimizde bulunan Alexandrite Sistemleri sahip oldukları teknoloji ve ileri düzey soğutma sistemleri ile konforunuzun ve en az düzeyde ağrı hissetmenizin garantisidir.

Lazer epilasyon seanslarına düzenli devam etmemem tedaviyi bozar mı?

Lazer epilasyon seansları en kısa 4 hafta en uzun 8 haftada bir uygulanır. Eğer tedaviye ara verirseniz bu önceden yapılmış seansların boşa gittiği anlamına gelmez. Tedaviyi tamamen kılsız olarak devam ettirmek istiyorsanız seanslarınızı düzenli olarak yaptırmanız gereklidir.

Lazer epilasyon seansları sırasında kıllarda azalma oranına göre her seansta indirim yapılıyor mu?

Hayır. Sadece 4. seanstan itibaren sizin mutlu olmanız için bir miktar indirim uygulamaktayız. Lazer kıllara tek tek uygulanmaz. Her atış 1,5-2 cm² alandaki aktif durum olan tüm kılları etkiler. Her seans sonrasında kalın ve siyah kıllarınızda % 15-20 azalma olacaktır. Ancak bu azalma tek bir alandan değil tüm alandan olmaktadır. Bu yüzden bir sonraki seansta tedavi yapılan bölgedeki tüm alana tekrar atış yapılmakta ve aynı sayıda lazer atışı uygulanmaktadır.

Hormonal probleme bağlı kıllanmada nasıl bir yol izlemem gerekli?

Bu gibi durumlarda bir yandan endokrinolog ve/veya jinekolog tarafından tedaviniz devam ettirilirken diğer taraftan mevcut kıllarınız için lazer epilasyona devam edilir. Ancak hormonal probleminiz tekrar oluşursa veya tamamen giderilmemişse uygulanmış olan epilasyon tekrar kıl çıkmasını engellemeyecektir.

Lazer epilasyonun riskleri nelerdir?

Lazer epilasyon kozmetik bir uygulama değil tıbbi bir uygulamadır. Her tıbbi uygulamada olduğu gibi lazer epilasyonda da bazı riskler mevcuttur. Bu riskler epilasyonda tecrübeli doktor ve güvenlik özellikleri arttırılmış ileri teknoloji lazer cihazları ile en az düzeye indirilebilir. Az görülen ancak sevimsiz olan risk yüzeyel yanıktır. Bu durum aşırı hassas cildi olan kişilerde, yetersiz soğutmalı cihazlarda, çok koyu tenli hastalarda, lazer dozunun yükseltilmesi gereken ince ve açık renkli kıla sahip hastalarda görülebilir. Yüzeysel yanık sonrası ciltte hafif açık yada koyu renk bir iz kalabilir. Ancak bu izler uzun dönemde tedavi ile yada tedavisiz tamamen düzelirler.

Leave A Reply

Your email address will not be published.